Jesper Pilgaard Buchgraitz

JESPER PILGAARD BUCHGRAITZ


FOTOGRAFI OG MALERI – INSPIRATION

At fotografere er et spørgsmål om at se. Jeg har en nysgerrighed for at se nyt – og se på en ny måde. At se noget nyt eller usædvanligt, gerne frigjort fra de rammer det oprindeligt er indgået i.


Jeg er optaget af det smukke i det grimme. Det er oplevelsen af naturens og de menneskeskabte former, farver, linjer og strukturer, der udmønter sig i mere eller mindre abstrakte landskaber. Forskellige materialers udtryk kan også sætte gang i processen.


Jeg kan lide det enkle, rene og klare udtryk. Jeg kan lide at arbejde med former, linjer, farver og forskellige materialers udtryk. Jeg kan lide at former og linjer er styrende for udtrykket. Farver og kontraster i lys og skygge kan også være igangsættende.


Materiale- og landskabstankerne finder også vej til lærredet, hvor akrylmalingen og andre materialer bliver blandet for at give det udtryk naturen har påvirket mig med. I modsætning til fotografiet, hvor jeg ofte går helt tæt på, er mine malerier for det meste 'totaler'. Himmel og hav fylder store flader.


Jeg er inspireret af naturen og de ting den skaber. De organiske former; Det naturlige kaos; Naturens nedbrydninger af materiale; Råddenskab, fordærv, kaos – alt sammen sætter gang i min fantasi.


Den ’rene’ naturinspiration kobles til tider med forholdet menneske-natur. Naturens samspil og modspil til mennesket og det menneskeskabte. Det naturen påvirker. Det er ofte naturen og dens magt over det menneskeskabte eller menneske-kontrollerede, der ligger som et tema under det umiddelbart oplevede. Nedbrydning af materialer, tidens tand, rust, vind og vejr, slid, nedbrud, ridser, holdt op mod menneskets stræben efter symmetri, perfektion og kanter.


Tom Jørgensen har sammenholdt mine fotografier med begrebet ’Memento mori’ – altså tanken om at vi mennesker skal huske på at vi er dødelige. Jeg kan tilføje at det også handler om, at naturen består, men mennesket forgår. Der er dermed også en sammenhæng med begrebet ’Vanitas’ – alting har sin tid, alt vil forgå.UDTRYK

Tom Jørgensen (kunstanmelder på Jyllands-Posten og redaktør af Kunstavisen) omtaler mine fotografier på følgende måde: ’Ved således at gå helt tæt på motivet, finde præcis det rigtige udsnit − noget man skal have en kunstners øje for at kunne gøre – er det lykkedes Jesper Buchgraitz at skabe fotografier af en ikke bare forunderlig, men foruroligende skønhed.’


UDSTILLINGER


Nordfyns Kommunes Kunstforening, april-juni 2018


Kunst for alle (Skive), januar 2018 (kunstforalleskive).


Far og søn

Udstilling i Atelier Kunsthuset sammen med Frank Buchgraitz, Horsens, november-december 2017.


Kunstforeningen Limfjordens Censurerede Efterårsudstilling 2016

Gimsinghoved, 1.-30. oktober 2016.

Læs og se mere her: Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter, og Kunstforeningen Limfjorden.


Afkørsel 58, Efterårsudstillingen

19.-21. september 2014.

Læs og se mere her: Afkørsel58, og billeder her.


Cup-Gallery

September 2014. Læs og se mere her: Bendixen Atelier


Donation til BMI Brikken – Mal for en sag

Maj 2014 Læse mere her: Mal-for-en-sag


Horsens Rotary Kunstmesse, 2011, 2012, 2013, 2014

Læs og se mere her: facebook.com/rotarykunstmesse/


Kammergalleriet

Lemvig, 2010, Læs og se mere her: kammergalleriet.dk

"Det er modsætningen mellem det rationelt menneskeskabte og naturens langsomme indvirkning og slid, som Jesper Buchgraitz viser os i sine utroligt smukke fotografier. Fotografier, der afslører Jesper som en yderst kompetent kunstner, der kan se skønheden i forfaldet og tidens gang"


Anmeldelse i Kunstavisen, november 2017.

PÅ SKRIFT


101 kunstnere 2017

Opslag i bogen "101 kunstnere" af Tom Jørgensen.


"Gymnasielæreren er én ud af 101 kunstnere"

Ninna Pirchert i "Holstebro Onsdag" den 29.november 2017


"2x Buchgraitz"

Anmeldelse af udstillingen "Far og søn" i "Kunstavisen" november 2017.